Voimakasta Leader-toimintaa -kilpailun voittajat palkittiin Leader Festeillä – Katso kuvat!

Jaa juttu somessa!

 

Voimakasta Leader-toimintaa 25 vuotta -kilpailussa palkittiin sykähdyttävimpiä Satakunnan Leader-ryhmien tukemia hankkeita. Varsinais-Suomen ja Satakunnan rajalla toimivan Ravakan alueelta palkittiin KasiTori Laitilasta, Reilan kyläyhdistys Reidu Pyhärannasta, Wirmon Martat Mynämäeltä, Leinmäen kyläyhdistys Laitilasta ja Pyhärannan Myrsky. 

Satakunnan Leader-ryhmät Ravakka, Pyhäjärviseutu, Pohjois-Satakunta, Karhuseutu ja Joutsenten reitti järjestivät perjantaina 4. marraskuuta Kokemäen seurantalolla Leader Festit Satakunnan 25-vuotisen Leader-historian ja pian päättyvän ohjelmakauden 2014–2022 kunniaksi. Illan aikana palkittiin ohjelmakauden parhaita Leader-hankkeita kuudessa eri kategoriassa: Elinvoima, Pitovoima, Vetovoima, Lumovoima ja Yhteistyön voima sekä yleisöäänestyksellä ratkaistu Supervoima. (Lista kaikista voittajista artikkelin lopussa.)

Satakunnan ja Varsinais-Suomen rajalla toimivan Ravakan tukemista hankkeista juhlissa palkittiin viisi. Voittoa pääsivät juhlimaan KasiTori Laitilasta, Reilan kyläyhdistys Reidu Pyhärannasta, Wirmon Martat Mynämäeltä, Leinmäen kyläyhdistys Laitilasta ja Pyhärannan Myrsky. 

ELINVOIMA-KATEGORIASSA palkittiin inspiroivia maaseutuyrityksiä- ja yhteisöjä, jotka ovat tuoneet alueelle työtä ja toimeentuloa sekä parantaneet hyvän elämän edellytyksiä maaseudulla. Ravakan alueelta Elinvoima-palkinnon nappasi laitilalainen KasiTori Oy. 

Mies nostaa kuohuviinipulloa vasemmalla ja nainen pitelee kunniakirjaa oikealla.
Jari ja Marja Seikola.

PERUSTELUT: Suuren suosion saavuttanut lähituotemyymälä tekee tunnetuksi paikallisia tuotteita tuorevihanneksista käsitöihin. KasiTori onkin oivallinen esimerkki siitä, miten voidaan parantaa paikallisesti lähiruoan saatavuutta. Ostoksilla käyvät kesäaikaan niin paikalliset, naapurikuntien asukkaat kuin ohi ajelevatkin. Kasitorin kirpputorimaiselta vintiltä voi tehdä löytöjä ja monipuoliset tapahtumat rompetoreista laskiaisriehaan tarjoavat tekemistä ja elävöittävät aluetta. KasiTorin perustaminen on elävöittänyt historiallista raittikylää ja monipuolistanut palveluita laitilalaisille – esimerkiksi lounasmahdollisuuksia lisäämällä. Vaikka tilamyymälä on auki sesongin mukaan, ympärivuotiseksi toimintaa on kehitetty mm. tapahtumien avulla. 

Lue lisää KasiTorista:

KasiTori palkittiin Leader Festeillä elinvoiman edistämisestä

LUMOVOIMA-KATEGORIASSA palkittiin hankkeita tai toimijoita, jotka ovat luoneet elämyksiä niin paikallisille kuin matkailijoille tai tuoneet uutta ajattelua seudulle. Ravakan tukemista hankkeista Lumovoima-palkinnon sai Reilan kyläyhdistys Reidun tekemä Hierkonpolku. 

Nainen pitelee kuohuviinipulloa ja kunniakirjaa keskellä kuvaa.
Lumovoima-palkinto lähti Pyhärannan Reilaan.

PERUSTELUT: Reilan kyläyhdistys REIDU rakensi puolustusvoimien entiselle ampuma-alueelle Pyhärannan Reilaan luontoreitin, joka kulkee aivan rannan tuntumassa tarjoten näkymät Selkämeren kansallispuistoon. Hankkeen avulla luotiin retkeilyreitti ja retkeilyrakenteita, jotta tämä varsinaissuomalainen helmi saatiin esiin. Ilman yhdistyksen panostusta ja intoa kehittää reittiä kaikkien iloksi, ei tämä jättisuosion saavuttanut reitti olisi toteutunut. Hierkonpoluksi nimetty polku on osoittautunut valtavan suosituksi ja kerää vuosittain yli 11 000 kävijää. Hanke, jolla polku luotiin on rahoitettu osana Ravakan Luontopolut ja retkeilyreitit -teemahanketta. Kokoaan suurempi hanke on osoitus siitä, että pienemmilläkin euroilla voidaan saada vaikuttavia menestystarinoita aikaan, kun alueen asukkaat haluavat laittaa aikaansa ja intoansa yhteisen asian kehittämiseen. 

Lue lisää Hierkonpolusta:

Armeijan harjoitusalueesta retkeilyparatiisiksi – Reilan rannoille luontopolku

YHTEISTYÖN VOIMA -KATEGORIASSA palkitut toimijat ja hankkeet ovat suoranaisia aktiivisuuden perikuvia. Sitä ovat myös mynämäkeläiset Wirmon Martat, jotka ovat toteuttaneet jo useampia Leader-hankkeita. Heille Yhteistyön voima -palkinto myönnettiin Yhteisötila Tuukin rakentamisesta. 

Ryhmäkuva juhlivista naisista.
Wirmon Marttoja juhlatuulella.

PERUSTELUT: Kaikille avoin Yhteisötila Tuuki Mynämäellä on esimerkki älykkäästä toiminnasta yhteiskäyttökoneineen, varauskalentereineen ja sähkölukkoineen. Kässänurkasta löytyy ompelukoneita, joilla voi kuka tahansa käydä hurauttamassa vaikka verhojen päärmeet. Tuukin ”bistrossa” voi järjestää juhlat, ja yläkerran hyvinvointinurkkaan voi paeta esimerkiksi kotitöitä. Wirmon Marttojen vuonna 2021 luoma Tuuki on tarkoitettu kaikkien mynämäkeläisten yhdistysten käyttöön. Kun tilan ja hankkeen suunnittelu aloitettiin, alusta asti oli selvää, että tilaa tehdään kaikille. Mukaan saatiin lyhyessä ajassa 26 muuta yhdistystä. Tilan tekemiseen osallistui kaikkiaan 48 yritystä ja yhteisöä. Tuukilla on myös 12 yritystä yhteisötilakummeina, joiden tuki auttaa juoksevien kulujen kattamisessa. Wirmon Marttojen toiminta on oivallinen esimerkki uudenlaisesta yhdistystoiminnasta, joka innostaa ja mukautuu jäsenten ja alueen ihmisten tarpeeseen. Innostus ruokkii innostusta ja paikallisidentiteetti vahvistuu: Nevermind New York when there is Mynämäki!

Lue lisää Tuukista: 

Mynämäkeläinen Maija-Lotta Vauramo ehdolla vuoden vapaaehtoiseksi

VETOVOIMA-KATEGORIASSA palkittiin tekoja ja toimijoita, jotka ovat tukeneet uusien asukkaiden houkuttelua alueelle sekä näkyneet ja kuuluneet oman paikkakunnan ulkopuolellekin. Tässä kategoriassa palkittiin laitilailainen Leinmäen kyläyhdistys, joka on kehittänyt Leader-tuella kylätaloaan ja toimintaa siellä. 

Kaksi naista pitelemässä kuohuviinipulloa ja kunniakirjaa. Taustalla EU- ja Leader-lippuja.
Vetovoimaa on kasvatettu erityisesti Laitilan Leinmäellä!

PERUSTELUT: Laitilan Leinmäki tunnetaan erityisesti kesäisistä kylätoreista, jotka houkuttelevat vuosittain tuhansia ihmisiä nauttimaan yhdessä olosta ruuan ja koko perheen tekemisen äärelle. Leinmäen kyläyhdistys onkin onnistunut luomaan kylätalosta koko kylän keskuksen, joka houkuttelee monipuoliseen toimintaan väkeä myös muista kylistä ja paikkakunnilta. Leinmäen kylätalo on alunperin koulu, josta kyläläiset päättivät lähteä kehittämään yhteistä paikkaa Leader-hankkeiden avulla. Monenlaista on tehty talkootyön ja Leaderin voimin. Vaikka kylätorit ja rompetorit kuuluvat kesään, toiminta ei hidastu talvellakaan: on jumppia, levyraateja, kylävisoja, saunailtoja, kankaan kudontaa ja monenlaista muuta aktiviteettia. Toiminnassa huomioidaan hienosti myös nuoret ja heidän viihtyvyytensä. Leinmäen kylällä koetaan, että hankkeet ovat olleet tärkeitä etenkin kylähengen nostattamisessa. Ilahduttavaa on Leinmäen kylän kaikenikäisten huomioiminen ja innostaminen mukaan isompiin ja pienempiin tehtäviin viemään kylää eteenpäin. 

Lue lisää Leinmäestä:

Leinmäen kylätalolla on yhteishenki kohdillaan

PITOVOIMA-KATEGORIAN hankkeet ovat osoitus todellisesta kotiseuturakkaudesta. Sitä riittää myös Pyhärannan Myrskyssä, joka pokkasi Ravakan alueen Pitovoima-palkinnon. 

Kaksi miestä pitelemässä palkintojaan.
Pyhärannan Myrskyssä arvostetaan kotiseutua.

PERUSTELUT: Pyhärannan Myrsky on yhteisöstä huolta pitävä urheiluseura, joka on panostanut viime vuosina etenkin lapsiin ja nuoriin innostaen heitä mukaan myös talkootoimintaan. Myrsky edistää niin hiihto-, yleisurheilu-, kuin maastojuoksuharrastusta ja uutena aluevaltauksena on rakentanut Rohdaisiin Leader-hankkeella frisbeegolfradan. Aivan mikä tahansa frisbeegolfrata ei ole kysymyksessä, vaan alueesta on haluttu kehittää kokonaisvaltaisesti eri ikäryhmiä palveleva viihtyisiä paikka virkistäytymiseen ja luonnossa liikkumiseen. Radan ympäristöön onkin istutettu kokonainen alppiruusupuisto viihtyisyyttä lisäämään. Pyhärannan Myrsky tekee myös yhteistyötä muiden pyhärantalaisten yhdistysten kanssa ja tukee kokonaisvaltaisesti hyvää elämää alueella. 

Lue lisää Pyhärannan Myrskystä:

2 000 asukkaan Pyhärannassa liikuntapaikat pidetään kunnossa talkoilla

Lisäksi Ravakka on ollut mukana rahoittamassa juhlissa palkittua Turun yliopiston toteuttamaa alueiden välistä Pyhän Olavin mannerreitin luominen ja kehittäminen -hanketta. Hankkeessa luotiin Suomeen Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitti Turusta sisämaan kautta Suomen itärajalle, josta reitti jatkuu erillishankkeena Novgorodiin asti. 

Yli 30 miljoonaa euroa Leader-tukea

Satakunnassa toimivat Leader-ryhmät ovat tukeneet maaseudun kehittämistä ohjelmakauden 2014–2022 aikana yli 30 miljoonalla eurolla. Hankkeita on toteutettu yhteensä noin 1 350 kappaletta. Tekijöinä ovat olleet erilaiset yhteisöt ja mikroyritykset. 

Uusi EU-ohjelmakausi on käynnistymässä jo tuota pikaa. Uuden kauden rahoitushaku aukeaa todennäköisesti keväällä 2023. Satakunnan Leader-ryhmien uusien paikallisten kehittämisohjelmien mukaisesti rahoitusta halutaan suunnata tulevaisuudessa etenkin erilaisiin veto- ja pitovoimatekijöihin, kuten lasten ja nuorten hyvinvointiin, elinvoimaiseen elinkeinoelämään, aktiivisiin yhteisöihin, biotalouden kehittämiseen sekä luonto- ja maaseutumatkailuun.

Ryhmäkuva.
Satakunnan Leader-ryhmien työntekijät olivat juhlatunnelmissa!
Viisi ihmistä lavalla, yleisö istuu.
Satakunnan Leader-ryhmien toiminnanjohtajat lavalla.
Ihmisiä skoolaamassa.
Kippis onnistuneelle ohjelmakaudelle 2014–2022!

VOIMAKASTA LEADER-TOIMINTAA 25 VUOTTA -KILPAILUN PALKITUT:

LEADER RAVAKKA

 • Elinvoima: KasiTori Oy & Tilamyymälän perustaminen
 • Lumovoima: Reilan kyläyhdistys Reidu ry & Hierkonpolun rakentaminen
 • Pitovoima: Pyhärannan Myrsky & Virkistysalueen kehittäminen
 • Vetovoima: Leinmäen Kyläyhdistys & Leinmäen kylän kehittäminen
 • Yhteistyön voima: Wirmon Martat ry & yhteisötila Tuukin perustaminen

LEADER POHJOIS-SATAKUNTA

 • Elinvoima: More Joy Oy & Tuotannon tehostaminen
 • Lumovoima: Willi Karvia Oy & Kammista Skantziin – Taiteiden reitti tunnetuksi -hanke
 • Pitovoima: Ikaalinen Seura ry & Ikaalisten komearaitainen – kansallispukuperinne ja taito nykypäivään -hanke
 • Vetovoima: Leader Pohjois-Satakunta: Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark & Geopark kestävästi kohti UNESCOa -hanke
 • Yhteistyön voima: Leader Pohjois-Satakunta: Pohjois-Parkanon Kyläseura & Pohjois-Parkanon kylätalo -hanke
 • Supervoima: Terveruoka-messut

LEADER KARHUSEUTU

 • Elinvoima: Yyteri Active Oy & Seikkailupuisto Huikeen perustaminen
 • Lumovoima: Nakkila Storage Oy & Nakkilan Verstas-tapahtumakeskuksen kehittäminen
 • Pitovoima: Ahlaisten Nuorisoseura & Kylähelmi-hanke
 • Vetovoima: Kyläsaaren kiinteistönomistajat & kylätalon alueen kehittäminen
 • Yhteistyön voima: Raition kyläyhdistys & Säpilän Riippusillan korjaus

LEADER PYHÄJÄRVISEUTU

 • Elinvoima: Nordic Herbs Oy (= Yrttipaja) & Yrttipajan toiminnan kehittäminen
 • Lumovoima: Kankaanpään kyläyhdistys & pitkäjänteinen kylän kehittäminen
 • Pitovoima: Vuorenmaan kyläyhdistys & kylän kehittäminen
 • Vetovoima:  Tuiskulan kyläyhdistys ja Tuiskulan kulttuurikeskuksen kehittäminen
 • Yhteistyön voima: Panelian Kotiseutuyhdistys & kylän kehittäminen

LEADER JOUTSENTEN REITTI

 • Elinvoima: Satafood kehittämisyhdistys & Rakennuspaikkaselvitys Suttilan kyläkaavan laatimista varten
 • Lumovoima:  MIELI ry & Mielen tasapainoa työpaikoille -hanke
 • Pitovoima: ProAgria Länsi-Suomi ry & Avoimet tulet -hanke
 • Vetovoima: Huittisten kaupunki & Tarinan arvoinen elämä – citymaalaisuus maaseutuasumisen uusi trendi -hanke
 • Yhteistyön voima: Turun Yliopisto & Pyhän Olavin mannerreitin luominen ja kehittäminen

 

Jaa juttu somessa!