Leader-tuen avulla taltioituja Satakunnan sulosointuja esitetään nyt Lapissa

Jaa juttu somessa!

 

Eurajoella kesällä 2022 syntynyt taideteos Sounds of Eurajoki on 29.11.–15.12. esillä Rovaniemellä Galleria Kellarissa. 

Osana Rauman elokuvakerho ry:n ja Leader Ravakan teemahanketta taiteilija Timo Metsäjoki työskenteli kesän 2022 Eurajoen kunnassa, jossa hänen johdollaan taltioitiin Eurajoen aineetonta kulttuuripääomaa audion keinoin. Teos tallensi historiaa ja nyt elettävää aikaa helposti lähestyttävään muotoon osallistavin keinoin. Teoksen tekoon rohkaistiin niin nuoria kuin ikäihmisiäkin.

Yhteisötaideprojektin lopputuloksena syntyi Sounds of Eurajoki, joka kuvaa pienen merenrantakunnan ääni-identiteettiä. Sen avulla tutkijat voivat kymmenien ja satojen vuosien kuluttua kuunnella, miltä kesällä 2022 kuulosti. Lopputulos on todistusaineisto eletystä ajasta ollen samalla tieten ja taiteellisin vapauksin koottu dokumentin ja äänimaiseman hybridi, joka mahdollistaa äänimatkailun näyttelytilasta käsin. Sitä kautta näyttelyä voi pitää myös Satakunnan matkailumarkkinointina.

– Äänimaisemat ympärillämme muuttuvat jatkuvasti muun muassa kehityksen, ilmastonmuutoksen ja kulttuurinmuutoksen myötä, mutta emme niitä juuri tallenna, koska niiden arvo havaitaan monesti vasta jälkeenpäin, kun on jo liian myöhäistä. Ääni- ja yhteisötaiteen keinoin Sounds of Eurajoki teki tämän tallennuksen, kertoo Metsäjoki.

Näyttely eli esillä Blue Sea Film Festivalin aikaan elokuussa Eurajoen Lahdenperässä. Nyt teos pääsee kokemaan Rovaniemellä Galleria Kellarin hämyn, jossa se on saanut osakseen tekoälyn tekemää taidetta teoksen avainsanojen pohjalta. Näyttely koostuu ääniteoksesta, tekoälyn luomista kuvista sekä äänityspaikoilta otetuista valokuvista, jotka toimivat ikään kuin maamerkkeinä ja todistusaineistona teoksen syntypaikoilta.

Timo Metsäjoki (TaK, Restonomi) on gradua vaille valmis audiovisuaalisen mediakulttuurin taiteen maisteri Lapin yliopistosta, joka on tullut tunnetuksi audion sekä lyhytelokuvien saralla. Metsäjoki on voittanut Radiofestivaalien dokumentti- ja podcast-sarjat 2021, kuunnelmasarjan (2018, 2019), sekä RTTL:n stipendin Jouluntuoja radiodokumentista (2019). Kesänä 2021 Metsäjoki oli Suomen kulttuurirahaston kesän taiteilija. Kesän 2022 Metsäjoki työskenteli taiteilijana Eurajoella Leader Ravakan tuella. Tällä hetkellä Metsäjoki työstää pitkää radiodokumenttia. 

Jaa juttu somessa!