2 000 asukkaan Pyhärannassa liikuntapaikat pidetään kunnossa talkoilla

Jaa juttu somessa!

 

Kun tammikuu toi tullessaan lumen ja pakkasen, Pyhärannassa ryhdyttiin talkoisiin. Nyt kelpaa hiihtää ja luistella!

Pyhärannan Myrskyn talkoolaisilla on riittänyt alkuvuodesta hommaa, sillä säät ovat suosineet talviurheilulajeja. 

– Myrsky hoitaa talkoilla Rohdaisten kaukalon jäädytyksen ja aurauksen sekä Rohdaisten pururadan hiihtoladut. Siinä on yllättävän iso homma, mutta onneksi olemme taas saaneet paljon uusia talkoolaisia. Moni juuri ajokortin saanut nuori on innostunut mukaan ja käyvät jotkut mopoautoillakin talkoissa. Välillä whatsappiin on tullut jo aamukuudelta viesti, että kenttä on jäädytetty, kiittelee Pyhärannan Myrskyn puheenjohtaja Mika Jussila (artikkelikuvassa).

Myrskyn talkoolaisten ydinjoukosta nuorin on 15-vuotias ja vanhin 70-vuotias. Erityisen iloinen Jussila on nuorten innokkuudesta. 

– Täällä kukaan ei tee tihutöitä, kun kaikki ovat samaa porukkaa. Eihän kukaan halua pilata sellaista, mitä on itse talkoilla tehnyt, hän toteaa. 

Viime vuonna jäille ja laduille ei huonon talven vuoksi päästy ollenkaan. Osin siksi ja osin koronan tuoman poikkeustilanteen vuoksi talviurheilu on tänä vuonna ollut ennätyksellisen suosittua. Rohdaisissa on 1 600 metrin latu, josta pystyy tekemään myös pienempiä lenkkejä. Lasten 300-metrinen latu onkin ollut kovassa käytössä.

Rohdaisten ladut ovat taas hiihtokunnossa.

Talkoita tehdään ympäri vuoden

Pyhärannan Myrskyssä harrastetaan talvisin hiihtoa, kesäisin yleisurheilua sekä syksyisin ja keväisin maastojuoksua. Kesällä talkoita tehdään siis yleisurheilukentän parissa ja syksyisin ja keväisin pururadalla. Lisäksi Myrsky on tehnyt talkoilla alueelle 9-väyläisen frisbeegolfradan. Kun laskee yhteen vuosittaiset työt ja hankkeessa tehdyt talkoot, tulee tunteja vuodessa jo lähemmäs 1 000. 

– Ja sama peli on muissakin kylissä. Jokaisessa Pyhärannan kylässä yhdistykset tekevät valtavan määrän talkoita, Jussila kertoo. 

Kunta puolestaan avustaa yhdistyksiä taloudellisesti, mutta summa on sen verran pieni, ettei se kata edes kuluja, työtunneista puhumattakaan.  

– Kuntalaiset kyllä tietävät, että kaikki tehdään talkoilla ja ovat siitä kiitollisia, mutta sitä harva ehkä osaa arvata, kuinka paljon aikaa tähän kokonaisuudessaan menee.

Väsymykseltä ollaan kuitenkin vältytty, koska yhteishenki on hyvä.

– Tässä on aina se sosiaalinen puoli. Talkoiden jälkeen on kiva jäädä turisemaan ja kerran vuodessa pidämme yhteisen saunaillan. Isompiin talkoisiin saadaan helposti 20 henkeä paikalle. Koko jutun juoni on siinä, että hommat tehdään yhdessä.

Pyhärannan Myrskyllä on noin 300 jäsentä. Yleisurheilun, maastojuoksun ja hiihdon lisäksi Myrskyssä on lasten liikuntakerhotoimintaa. 

– Tämä on harrasteseura, jossa liikkuminen ei ole niin vakavaa. Monilta kilpaileminen vie ilon liikunnasta, joten olemme täällä panostaneet harrastuspuoleen. Toki jos joku innostuu kilpailemisesta, niin osaamme auttaa eteenpäin, puheenjohtaja kertoo.

Kaukalossa on taas plussakelien jälkeen jäädytystyöt käynnissä. Viikonloppuna päästään mitä luultavimmin luistelemaan.

Kuutamohiihto Pyhärannan vetonaulana

Pyhärannan talviurheilun vetonaulana on perinteisesti ollut meren jäällä järjestettävä kuutamohiihto, jota ei olla heikkojen jäiden vuoksi voitu muutamaan vuoteen järjestää. 

– Kirkon rannasta lähtevät hiihtolenkit ovat kaikkein kauneimpia ja suosituimpia. Täytyy toivoa, että vielä tulisi kunnon jäät! 

Frisbeegolfradalle toivotaan lisää väyliä

Viime keväänä Leader Ravakan tuella rakennettu 9-väyläinen frisbeegolfrata oli kovassa käytössä aina lumien tuloon asti. Nyt Myrsky haaveilee jo laajennuksesta. 

– Olemme hakeneet Ravakalta tukea yhdeksän uuden väylän rakentamiseen. Ja samaan hankkeeseen ollaan suunniteltu alppiruusupuistoa, Jussila kertoo tulevaisuuden suunnitelmista. 

 

Janica Vilen

Jaa juttu somessa!