Natureffect erbjuder miljövänliga turismtjänster i Skärgårdshavet – man kan även sova i ett svävande trädtält

Jaa juttu somessa!

 

Naturturismföretaget Natureffect erbjuder mångsidiga turismtjänster i skärgårdsområdet. Gästerna kan bland annat sova i ett svävande Tentsile-trädtält och delta i guidade turer. Företagets prioritet är att erbjuda kunder oförglömliga men miljövänliga upplevelser.

I Skärgårdshavet kan man vandra på naturstigar eller paddla till havs på dagen, men på natten sover man lugnt mer än två meter över marknivån. Företaget Natureffect, grundat av Ville Laitinen 2018, erbjuder sina kunder boende i svävande trädtält och mångsidiga turismtjänster.

Laitinen är en naturguide, så det verkade naturligt att starta ett eget naturturismföretag. Han har händerna fulla av arbete, förutom att han också jobbar som verkställande direktör för Norpas rf, som bland annat organiserar en festival i Dalsbruk.

– Företagets verksamhet har ökat de senaste åren, vilket innebär att det finns mer arbete på det än jag kunde göra. I framtiden vill jag till exempel anställa lokala ungdomar i naturturism och miljöutbildning, säger Laitinen.

Under sitt första verksamhetsår fick företaget I samma båt – Samassa veneessä Leader-finansiering, som företagets första förvärv gjordes med. Dessutom kan Laitinen och andra entreprenörer i området utnyttja Leader-stödda turistmaterial och flera naturstigar i området.

Ville Laitinen osoittaa Pienelle Masuunijärvelle päin.
Laitinen pekar på Lilla Masunträsket, som spelade en avgörande roll med Stora Masunträsket i det faktum att Dalsbruk-fabriken en gång blev en fabrik. Sjön gav vattenkraft för stålproduktion.

Huvudprodukten är ett svävande tält

Dalsbruk är en av Natureffects fyra tältplatser. På sommaren sätter Laitinen vanligtvis upp några tält vid stranden av den stora Masunträsket, en tio minuters promenad från centrum.

– Landskapet är riktigt vackert, för de tältplatser jag väljer brukar ligga vid vattnet. Här i Dalsbruk står tält upp vid sjön, medan i Kasnäs och Rosala ligger tälten vid havet. Tältplatsen på Högsåra används bara i speciella situationer, säger Laitinen.

Tälten fästs i önskad höjd till tre träd som ligger minst fyra meter från varandra. Under tältet fäster Laitinen en andra nivå som fungerar som ett vardagsrum. Härifrån kan du också klättra in i tältet. Tälten är också helt vattentäta, vilket innebär att du kan sova i dem i alla väder.

– Även i kraftiga åskväder läcker tälten inte, säger Laitinen.

Ibland kan tältet också fästas i sitthöjd för kunder som inte kan klättra högt. I det här fallet kan ett svävande tält vara ett bättre alternativ än ett vanligt markmonterat tält. Ett svävande tält kan också ställas upp på ett ställe där ett vanligt tält inte kan placeras, eftersom terrängen inte behöver vara platt.

Kuvassa Tentsile-teltta ja alakerros puuhun kiinnitettyinä.
Att bo i ett svävande tält erbjuder nya upplevelser också för dem som redan känner till traditionellt tältboende. Bild: Teemu Saloriutta.

Cykeltrenden syns också i skärgården

I samband med boende hyr gäster ofta också cyklar från Laitinen. För närvarande finns endast traditionella cyklar tillgängliga, men i framtiden vill Laitinen utveckla sin verksamhet genom att skaffa elcyklar att hyra.

– Cykelturismen ökar hela tiden och Centraleuropas cykelmani syns redan i Finland. Elcyklar efterfrågas ofta, säger Laitinen.

Förutom att hyra cykel och utrustning inkluderar Natureffects tjänster även olika guidade turer. Det mest populära resmålet är Örö, som tillhör Skärgårdshavets nationalpark.

– Vi anordnar dagsutflykter och cykelturer till Örö. Det är möjligt för gästerna att hyra kanoter eller kajaker där genom partnerentreprenörer. I det här fallet kan kanotresor också anordnas, säger Laitinen.

Natureffect organiserar också aktiviteter för arbetsgrupper. Paketet inkluderar boende i svävande tält, måltider och olika aktiviteter som klättring eller vandring.

Ilmakuva saaristosta.
Natureffect erbjuder boende i fyra skärgårdsdestinationer: Dalsbruk, Rosala, Högsåra och Kasnäs.

Miljövänliga upplevelser

En av Natureffects tjänster är miljörådgivning. De talar bland annat om cirkulär ekonomi och återvinning i skolorna, och dessutom ger företaget miljörådgivning till andra företag och kommuner.

Miljövänlighet återspeglas också starkt i tjänster som Natureffect erbjuder. Tält och allt annat material som används i boendet anskaffas så hållbart och av så god kvalitet som möjligt.

– Vi försöker att vara så miljövänliga som möjligt. Vi köper inte engångsartiklar i någon form alls, betonar Laitinen.

Vandraren påminns alltid om sitt eget ansvar, vilket är en mycket viktig del av en hållbar naturturism. Laitinen har installerat sorteringskärl på tältplatserna så att kunderna kan återvinna sitt avfall.

Utöver miljöansvaret är det viktigt för företaget att erbjuda kunder oförglömliga upplevelser. Från början har ett av företagets huvudsakliga mål varit att göra människor medvetna om miljöansvaret genom upplevelser. När en person tillbringar tid ute i naturen, börjar hen vilja skydda naturen.

– När förhållandet till naturen fördjupas börjar människor vanligtvis bete sig mer miljövänligt, säger Laitinen.

I framtiden vill Laitinen inkludera till exempel måltider i sina tjänster. Han har också planerat att bygga en laavu och en eldstad på den mark han hyr av Kimitoö kommun, om kommunen ger tillstånd.

En person sitter i trädtält.
Det flytande tältet har också en nedre nivå, från vilken du kan klättra in i tältet. Bild: Teemu Saloriutta.

 

Text: Nina Maunuaho
Bilder: Nina Maunuaho & Teemu Saloriutta

 

 

 

Jaa juttu somessa!