Varsinais-Suomen Vuoden maisematekopalkinto lähti Kemiönsaareen

Jaa juttu somessa!

 

Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset julkistivat tiistaina 2. marraskuuta alueelliset Vuoden maisemateko -kilpailun voittajat 2021. Varsinais-Suomen palkinnon pokkasi Leader-hankkeella kuntoon laitettu kyläranta Kemiönsaaressa Björkboda träskin alueella. 

Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten hallitus on valinnut Vuoden maisematekokilpailun alueelliset voittajat. Varsinais-Suomessa palkinto meni Kemiönsaareen Björkbodan ja Nivelaxin kylien asukkaille kylärannan kunnostuksesta. Satakunnassa palkittiin huittislainen Kukonharjan kyläyhdistys joenrannan maisemoinnista.

Kemiönsaaressa Björkboda-järven rannalla sijaitseva Nivelaxin uimaranta on ollut Björkbodan ja Nivelaxin kylien asukkaiden käytössä vuosisatoja. Alueella on monimuotoinen kalliomuodostelma, ja alueelta aukeaa kauniit näkymä yli eteläisen Björkboda-järven. Alueella on kovapohjainen kaunis hiekkauimaranta, mutta sijaintinsa takia rannan uimakäyttö ja hoito on sittemmin hiipunut ja rakenteet rapistuneet käyttökelvottomiksi.

I samma båt – Samassa veneessä Leader-ryhmän rahoittamassa hankkeessa kunnostettiin ja rakennettiin virkistyskäytön kannalta keskeiset rakenteet: kompostikäymälät ulkovarastoineen, pukukopit, istuinryhmiä, tulentekopaikka ja laavukatos sekä infotaulu. Polkuverkosto, laavun ympäristö ja uimaranta hiekoitettiin, lisäksi perustettiin oma parkkipaikka. Kylältä löytyi tarvittavaa osaamista rakennusalalta ja talkoisiin osallistuminen oli erittäin runsasta – talkootyötunteja kertyi yhteensä peräti 700. Suunnitelmissa on Börkboda-järven ympäristöä kiertävä kunnostettu luontopolku, jonka levähdyspaikkana uimaranta toimisi.

Hanke osoitti, että niin pieniä kuin suuriakin tekoja luonnon hyväksi kannattaa toteuttaa myös kylätasolla. Kylältä löytyy talkoohenkeä ja kiinnostusta yhteisten asioiden hoitoon. On tullut selväksi, että kylärannalla on kunnostettuna iso kysyntä. Sen on jo menneen kesäkauden yleisömäärä osoittanut. Kunnostettuna viihtyisä ja helposti saavutettava virkistysalue lisää rannan käyttöä myös ympärivuotisesti ja antaa kyläläisille viihtyisän kohtaamispaikan, mikä lisää entisestään yhteisöllisyyttä ja kiinnostusta yhteisten asioiden hoitamiseen alueella.

Jaa juttu somessa!