Salon Palloilijoiden kentälle uudet led-valot

Jaa juttu somessa!

 

Salolainen urheiluseura Salon Palloilijat hankki viime syksynä jalkapallokentälleen uudet LED-valot. Leader-tuen avulla hankitut valot pidentävät pelikautta ulkona ja mahdollistavat harjoittelun ulkokentällä myös iltaisin. Tulevaisuudessa seuralla on suunnitelmissa siirtää toimintaansa yhä enemmän kentän läheisyyteen.

Salon Palloilijoiden jalkapallokenttä sai viime vuonna jo kauan seuran haaveena olleet led-valot. Valot valmistuivat Salon Paukkulassa sijaitsevalle kentälle viime syksynä juuri ennen ulkopalloilukauden päättymistä. Uusi hankinta mahdollistaa ulkopelikauden pidentämisen ja harjoittelun myös ilta-aikaan syksyisin.

–  Tuli painetta valmentajilta, että syksyllä olisi kivaa pelailla myös ulkokentällä, mutta kun on jo niin pimeää. Nyt sesonki kestää maaliskuusta marraskuuhun saakka eli hyvällä tuurilla voimme siis käyttää kenttää yhdeksän kuukautta vuodessa. Talvella ei tietysti pakkasella voi pelata, koska nurmi vaurioituu liian kylmissä lämpötiloissa, kertoo Salon Palloilijoiden puheenjohtaja Jukka Toivonen.

Hankkeen kokonaisrahoitus oli 23 000 euroa, ja urheiluseura sai siihen tukea paikalliselta Leader-ryhmä Ykkösakselilta.  Hankkeen toteuttivat rakennusliike ja paikallinen led-valoja asentava yritys.

– Kyseessä oli aikamoinen urakka, sillä kaapeli piti kaivaa koko kentän ympäri ja sen jälkeen taas täyttää kaivetut osuudet. Sitten piti pystyttää kuusi tolppaa ja asentaa niihin valot. Suuri projekti oli siis kyseessä, mutta lamppujen käyttöikä on varmasti yli kymmenen vuotta, kertoo Toivonen.

Seura sai Leader-tukea myös itse jalkapallokentän rakentamiseen vuonna 2015. Tuolloin kustannukset olivat noin 200 000 euroa, josta Leader-tukea oli noin 25 prosenttia. Kenttää käyttävät etenkin jalkapallojuniorit, mutta yhteensä seuralla on noin 500 jalkapallon harrastajaa aikuisten joukkueet mukaan lukien. Kenttä on helpottanut seuran toimintaa, ja nykyään harjoitteluvuoroja on helpompi jakaa joukkueiden kesken.

– Kentästä on tullut meidän toimintamme keskus. Ostimme sinne juuri uuden vaihtoaitionkin, kertoo Toivonen. 

Salon koulut voivat myös käyttää kenttää opetuksessaan, sillä SalPalla on sopimus heidän kanssaan. Lisäksi muut salolaiset harrasteryhmät käyttävät kenttää mahdollisuuksien mukaan. Valojen hankkiminen on hyödyttänyt siis SalPan lisäksi myös muita toimijoita. 

– Valojen hankkiminen oli hieno hanke. Siitä oli paljon puhuttu, ja ajateltiin että nyt on pakko tehdä asialle jotain, sillä seuraa täytyy aina pikkuhiljaa viedä eteenpäin resurssien mukaan. Kyllä tällaisissa hankkeissa tarvitaan aina kuitenkin tukijaa, eikä urheiluseura voi lähteä kylmiltään tällaiseen eli Leader-tuesta iso kiitos, sanoo Toivonen.

Jukka Toivonen seisoo Salon Palloilijoiden lipun edessä.
Salon Palloilijoiden puheenjohtaja Jukka Toivonen korostaa Leader-rahoituksen tärkeyttä seuran hankkeiden mahdollistajana. Ilman ulkopuolista rahoitusta seuran olisi hänen mukaansa mahdotonta kasvaa ja kehittyä.

Monipuolinen urheiluseura

Salon Palloilijoilla on juniorijalkapallon lisäksi myös aikuisten toimintaa monessa eri lajissa. Seuran valikoimasta löytyy taitoluistelua, salibandya ja aikuisten jalkapalloa, ja sillä onkin toista tuhatta harrastajaa ja jäsentä. Seuralla on lisäksi kuusi täysipäiväistä työntekijää, jotka valmentavat junioreja. Salon asukasluvun pieneneminen näkyy myös kuitenkin Toivosen mukaan jalkapalloharrastajien määrässä. 

– Koska Salossa lasten määrä vähenee ja ikäryhmät pienenevät, eri lajit joutuvat niin sanotusti kilpailemaan keskenään. Olemme yrittäneetkin käydä esimerkiksi päiväkodeilla kertomassa mahdollisuuksista jalkapalloharrastukseen, kertoo Jukka Toivonen.

Salon Palloilijat houkuttelevat uusia harrastajia lajin pariin tarjoamalla tukea harrastuksen vuosimaksuun vähävaraisille perheille.

– Meillä on myös tukijärjestelmä vähävaraisille perheille, jotta lasten harrastus ei jäisi rahoituksesta kiinni. Tälläkin kaudella tarjottiin melkein yli 40:lle lapselle vuosimaksu. Meillä on erillinen rahasto, jota käytämme näihin tarkoituksiin, sanoo Toivonen. 

Seura pyrkii hankkimaan sponsoreita erityisesti junioritoiminnalle, ja siten saamaan rahoitusta uusille hankkeilleen. Seuran kentän nimi on esimerkiksi myyty paikalliselle Valmet Automotivelle, mistä juontuu kentän nimi Valmet-areena. Seuralla on lisäksi käynnissä myös Prisman sponsoroima junioriliiga.

Jalkapallokenttä, jolla vaihtoaitiot, nimikyltti ja led-valopylväät.
Paikallisen akkutehdas Valmet Automotiven mukaan nimetty kenttä sijaitsee Salon Paukkulassa.

Tulevaisuudessa suunnitelmissa pukukopin korjaus ja kentän pidentäminen

Nyt kun kentälle on saatu uudet toimivat led-valot, on seuralla suunnitelmissa siirtää toimintaansa entistä enemmän kentän läheisyyteen. Mietinnässä on myös kentän vieressä sijaitsevan pukukopin kunnostus seuran tarkoituksiin.

– Olen jutellut liikuntatoimen päällikön kanssa siitä, että ottaisimme kentällä sijaitsevan pukukopin haltuumme ja kunnostaisimme sen. Silloin voisimme myös käyttää sitä vapaammin. Seurassa pelaavien lasten vanhemmista löytyy kirvesmiestä ja jos jonkinmoista taitajaa, joten uskon, että kopin saisi talkoilla hyvään kuntoon ja katon korjattua. Olemme miettineet, että siirtäisimme jopa toimistomme sinne kentän läheisyyteen. Siitä tulisi niin sanotusti keskus meille, kun kaikki löytyisi samasta osoitteesta, kertoo Toivonen. 

Toinen tulevaisuuden hanke on Toivosen mukaan kentän pidentäminen viidellä metrillä, jotta siitä tulisi täysimittainen jalkapallokenttä. Kentän pidennykseen SalPa on suunnitellut hakevansa tukea joko Leaderilta tai Palloliitolta. 

– Tosi hienoa, että hankkeisiin saa tällaista tukea. Koko yhteiskunta hyötyy siitä, kun rahaa laitetaan lasten liikkumiseen. Koulut ja kaupungin toiminta eivät enää oikein tunnu riittävän, sillä nykyajan lasten kunto huononee koko ajan, päättää Toivonen.

Ruskea rakennus jalkapallokentän reunalla.
SalPa on suunnitellut kunnostavansa kentän laidalla sijaitsevan pukukoppirakennuksen talkoovoimin.

Nina Maunuaho

 

 

Jaa juttu somessa!