Kyläpanimon kapasiteetti tuplaantui Maaseuturahaston investointituella

Jaa juttu somessa!

 

Mathildedalin Kyläpanimo on lajissaan vielä varsin nuo­ri tulokas: olutta on Teijon kansallispuiston kyljessä, Ma­thildedalin ruukkikylässä pantu vuodesta 2015 lähtien.

Tällä hetkellä 2 henkilöä työllistävän käsityö­läispienpanimon toiminta on startannut vauhdikkaas­ti. Yrityksessä on hyödynnetty Maaseuturahaston tu­kia jo aiemmin toiminnan käynnistämisessä sekä nyt toiminnan laajentamisessa.

– Nyt uudella ohjelmakau­della 2014–2020 haimme Varsinais-Suomen ELY-kes­kukselta investointitukea tehokkaan pullotuskoneen sekä kahden uuden käymistankin hankintaan, kertoo hallituksen puheenjohtaja ja panimon taloushallin­nosta vastaava Pauli Sarelius.

– Hankinta on panimol­le merkittävä hyppäys, sillä se mahdollistaa tuotan­tomme kaksinkertaistamisen 70 000 olutlitraan, Pauli tiivistää investointituen merkityksen.

Rahat tilille sujuvasti huolellisella valmistellulla ja toteutuksella.

– Kokemuksemme on, että Maaseuturahas­ton tukia kannattaa yrityksissä hyödyntää. Vaikka tuen hakeminen teettää hakijalla paperityötä, kysees­sä on kuitenkin ihan toimiva järjestelmä, Pauli kertoo.

Kun paperit ovat kunnossa jo hakemusvaiheessa ja toteutusvaiheessa ollaan huolellisia, sujuu maksa­tuskin vaivatta. Hakemukseen tarvitaan esimerkiksi liiketoimintasuunnitelma.

– Tukiprosessi laittaa yrit­täjän tarkastelemaan omaa toimintaansa ja yrityksen laskelmia kriittisesti. Samalla tulee sitten päivitettyä yrityksen laskelmat kuntoon, Pauli pohtii tuen hake­misen hyötyjä.

Panimon kokemusten mukaan rahoittajalta on saatu neuvoja aina niitä tarvittaessa, olipa kysees­sä sitten hakemuksen valmistelu tai maksatuksen ha­keminen. Yksin ei asioita tarvitse siis ihmetellä. Muille yrittäjille panimosta vinkataan myös, että suunnitel­lun toimenpiteen kokonaisrahoitus kannattaa varmis­taa ennen tuen hakemista. Väliaikaisrahoitusta tarvi­taan, sillä tuki maksetaan jälkikäteen.

Uusimman investoinnin myötä Mathildeda­lin panimokiinteistö alkaa olla täynnä.

– Keskitymme nykyisen kapasiteetin voimin ottamaan tehdyistä investoinneista kaiken hyödyn irti. Kun tasetta on kerrytetty muutama vuosi, voi olla aika seuraaville investoinneille.

– Nyt on kuitenkin aika nauttia hetki aikaansaannoksistamme työn merkeissä, panimolta kommentoidaan tyytyväisinä.

 

Teksti: Eija Eloranta, Turun yliopiston Brahea-keskus

Jaa juttu somessa!