Retkelle luontoon? Outdoor Leader -videoissa esitellään kosolti kohteita!

Jaa juttu somessa!

 

Lauantaina 29. elokuuta vietetään Suomen luonnon päivää. Juhlapäivän kunniaksi kansainvälisessä Outdoor Leader -hankkeessa mukana olevat suomalaiset Leader-ryhmät julkaisevat videoita omien alueidensa mielenkiintoisimmista retkeilykohteista.

Leader I samma båtin alueella riittää retkeilyreittejä ja ulkoilupaikkoja, joihin kannattaa lähteä tutustumaan kauempaakin! Videolla esitellään Taalintehdasta, Masuunilammen luontopolkua ja Senatsbergetin näköalatornia.

Salo on varsinainen retkeilijän paratiisi! Upeita ulkoilupaikkoja osuu alueelle vaikka millä mitalla. Leader Ykkösakselin videolla esitellään tunnelmapaloja muutamasta: Teijon kansallispuiston Hamarijärvestä, Vaskion luontopolusta, Kuusjoen Vähäjärven fribeegolfradasta ja Lautatarhan luontopolusta. Kannattaa lähteä tutustumaan!

Leader Ykkösakseli esittelee toisella videollaan Uudenmaan retkeilykohteita. Mukaan ovat päässeet Pikkupässin pyöräilyreitti ja Vaskijärvi Karkkilassa, Kotojärven luontopolku Lohjalla ja frisbeegolfkenttä Kaatis Vihdissä.

Jokivarsikumppaneiden alueella riittää patikoitavaa ja pyöräiltävää! Outdoor Leader -videolla esitellään henkeä salpaavan upea Harjureitti ja tunnelmallinen Valasranta Säkylän Pyhäjärven rannalla sekä Kurjenrahkan kansallispuiston helmiä, esimerkiksi esteetön luontoreitti, joka on oivallinen retkikohde pyörätuolilla tai lastenrattailla kulkijoille.

Ravakka esittelee Outdoor Leader -videollaan Eurajoen Pinkjärven ja Mynämäen Asmandian. Pinkjärvi on erityisesti lintubongareiden suosiossa, mutta myös muut retkeilijät nauttivat varmasti alueen upeasta luonnosta. Pinkjärveltä löytyy muun muassa laavu ja uimapaikka. Laavulle pääsee myös Asmandiassa, joka on Mynämäen Asemanseudun kylien yhteinen olohuone ilman seiniä. Asmandiassa voi meloa, uida sekä harrastaa esimerkiksi frisbeegolfia ja rantalentopalloa. Asmandiasta lähtee myös kattava luontopolkuverkosto, jonka varrelle osuu useampi taukopaikka näköalatorneineen.

Ravakan toisella Outdoor Leader -videolla kurkistetaan kohteisiin kolmen kunnan alueella. Uudestakaupungista esittelyssä on Pyhämaa ja sen liikuntamahdollisuudet. Laitilassa käydään tutustumassa Vähä-Tulejärven luontopolkuun. Rauman Lapissa taas esittelyvuoron saa ansaitusti maailmanperintökohde Sammallahdenmäki, jossa on edustettuna kaikki Skandinaviassa tunnetut pronssikautiset kiviröykkiöt.

Kolmannella videollaan Leader Ravakka esittelee Rauman Nasulammen ja Tummamäen luontopolun Vehmaalla. Nasulammella on erityisesti lasten suosiossa oleva elämyspolku sekä esimerkiksi lintutorni ja esteetön polku, jotta pitkin pääsee keskelle luonto myös pyörätuolilla tai lastenvaunuilla. Tummamäen luontopolku kulkee puolestaan vanhan kiviteollisuusalueen lomassa. Alueella kaivettiin graniittia vuoteen 1973 asti. Nyt tuosta historiasta muistuttavat enää maisemaa muokkaavat rääpekivet ja jäljelle jääneet montut, jotka ovat vuosikymmenten saatossa täyttyneet kauniisti vedellä.

Leader Varsin hyvän videolla hypätään pyörän selkään ja lähdetään polkemaan ympäri Turun seutua. Pysähdyksiä tehdään muun muassa Liedossa Nautelankoskella, Maalumäen näköalatornilla Sauvossa, Lemun kirkossa, Louhisaaren kartanossa, Taivassalossa Helsinginrannan Louhospolulla ja uimarannalla, Kuusiston piispanlinnanraunioilla ja Villa Wolaxissa. Kuten videolta huomaa, pyöräilijätkin tarvitsevat matkan varrelle palveluita: valkoisia lakanoita, maukasta lähiruokaa ja pientä luksusta urheilullisen päivän päätteeksi, jotta seuraavana aamuna jaksaa taas nousta satulaan.

Leader Pyhäjärviseutu esittelee Outdoor Leader -videollaan tärppejä Säkylän ja Euran retkeilykohteista. Mukaan videolle ovat päässeet Harjureitti, Pyhäjärvi, Kiperin uimaranta, Myllylähde ja Köyliön koivukuja sekä Pyhän Henrikintie ja Köyliönjärvi, johon reitti päättyy.

Leader Aisaparin videolla esitellään Evijärven kunnassa sijaitseva Särkijärven lenkki, eli Särkikylän kosteikon kiertävä patikointilenkki. 5,5 kilometrin mittaisen reitin varrella on laavuja ja taukotupa sekä tietysti upeita maisemia!

 

Outdoor Leader on yhdeksän Leader-ryhmän yhteinen hanke, jonka tarkoituksena on innostaa paikallisia yhdistyksiä kehittämään retkeilyreittejä ja ulkoilualueita Suomessa ja Ruotsissa.

Outdoor Leader -hankkeen aikana kehitetään muun muassa retkeilyreittien toiminnallisuutta, palvelutasoa, markkinointia ja tuotetarjontaa. Samalla pyritään lisäämään reittien tunnettuutta, turvallisuutta ja kansainvälisyyttä.

Vaikka hankkeen kohderyhmänä ovatkin reitistöjen parissa työskentelevät tahot, tulokset satavat luonnollisesti myös retkeilijöiden laariin. Tavoitteena on, että hankkeen jälkeen reittien kulkijoille on tarjolla uusia mahdollisuuksia luontoelämyksiin, paikallisuuden kokemiseen ja hyvään asiakaspalveluun.

Jaa juttu somessa!