Marttilan Eräveikot rakentavat parhaillaan uutta metsästysmajaa seuralle. Projekti on edennyt nopeasti ahkerien talkoolaisten ansiosta. Rakentamiseen on alkujaan laskettu 22 000 talkootuntia. Jo nyt on nähtävissä, että talkootuntien osuus tulee olemaan runsaasti arvioitua suurempi. Tällä hetkellä hirsirakennuksessa tehdään väliseinien muuraustöitä.
Seuran puheenjohtaja Esko Numminen kertoo, että idea uuden metsästysmajan rakentamiseen tuli naapuriseuralta. Uudelle tilalle on Marttilassa kysyntää muun muassa erilaisten tapahtumien järjestämiseen.
– Metsästysseura Karinaisten Kytät teki laajennuksen omaan majaansa Leader-rahoituksella. Otin heti yhteyttä Leader-yhdistys Jokivarsikumppaneille, ja siitä hanke lähti rullaamaan, kertoo Numminen.
Hirsirakenteisessa metsästysmajassa on tilaa noin 90 neliötä. Rakennukseen tulee keittiö, wc-, sauna- ja kokoustilat 50-henkilölle. Rakennus lämpiää seuran omalle tontille kaivetulla maalämmöllä.
Rakennustyöt aloitettiin keväällä 2017. Numminen kertoo, että rakennus valmistuu ensi vuoden syksyllä.
– Toistaiseksi kaikki on mennyt mallikkaasti. Täytyy myöntää, että onhan tämä herättänyt jopa positiivista kateuttakin kylillä.
Metsästysmajan kokonaiskustannusten määrä on noin 232 000, josta Leader-rahoituksen osuus on 50 prosenttia. Rahoituksen on myöntänyt alueella toimiva Leader-yhdistys Jokivarsikumppanit. Metsästysmaja on yksi suurimmista Leader-rahoitettavista hankkeista.
– Leader-tukea voidaan myöntää toimintaryhmän rahoituskiintiöstä rahoitettavaan paikalliseen hankkeeseen enintään 180 000 euroa. Tämä hanke on hieno osoitus maaseudun Leader-rahoituksen tarpeesta, jotta paikallisten seurojen toimintaedellytyksiä voidaan turvata. Yhdistykset ja seurat ovat kehittämisen suuri voimavara. Toteuttaessaan yleishyödyllisiä hankkeita ne turvaavat maaseudun elinvoimaisuutta ja tuovat sinne palveluja, joita muutoin ei siellä olisi, kertoo hankeasiantuntija Satu Juntunen Jokivarsikumppanit ry:stä.
Valmistuessaan metsästysmajaa vuokrataan laajasti erilaisiin tilaisuuksiin yhdistyksille ja yksityishenkilöille. Käyttövuorokausia on arvioitu olevan noin 180 vuodessa. Metsästysmajalle on tarvetta esimerkiksi suunnistus ja koiratapahtumien yhteydessä.
Teksti ja kuvat: Anssi Ketonen, haloomaaseutu.fi