Leader-toimintaan tulossa 11 miljoonan euron lisärahoitus

Jaa juttu somessa!

 

Leader-toimintaa on toteutettu Suomessa osana EU:n maaseudun kehittämisrahoitusta jo 25 vuotta. Nyt pitkäjänteinen työ palkitaan rahoitusosuuden nostolla.

Leader-ryhmien rahoituskehys kasvaa 11 miljoonaa euroa seuraavalla EU-ohjelmakaudella 2023–2027. Hyvin perusteltuun rahoitustarpeeseen onnistuttiin tiukoissa CAP-neuvotteluissa saamaan lisärahoitusta. Ensimmäistä kertaa Leader-ryhmien rahoitusosuus nousi selkeästi edellisestä ohjelmakaudesta. Leader-rahoitusta on uudella ohjelmakaudella jaossa yhteensä 230 miljoonaa euroa, mikä on 5,6 prosenttia maaseudun kehittämisvaroista. 

Leader-toiminnalla on luotu vuosien varrella tuhansia uusia työpaikkoja ja uusia yrityksiä. Yhteisöllisissä hankkeissa on tehty miljoonia tunteja talkootyötä paikkakuntien kehittämiseksi.  

Leader-ryhmien tehtävät laajentuvat vuonna 2023 alkavalla ohjelmakaudella. Yritysten käynnistystuet ja omistajanvaihdosten tuet ovat jatkossa mahdollisia vain Leader-ryhmien myöntäminä. Lisäksi yritystuet laajenevat pienimuotoisen maatalouden kokeilutukiin ja yhteisöllinen kehittämistyö jatkuu vahvana. Tulossa on myös uusi kehittämisväline, jolla tuetaan älykkäät kylät -toimintaa ja älykästä sopeutumista maaseudun uusiin haasteisiin.  

Maa- ja metsätalousministeriö toimitti Suomen kansallisen CAP-suunnitelman vuosille 2023–2027 EU:n komissiolle joulukuussa 2021. Yksi Suomen yhteisen maatalouspolitiikan suunnitelman päätehtävistä on uusiutuvan maaseudun elinvoimaisuuden vahvistaminen. Suomessa on yli 50 Leader-ryhmää, jotka toimivat tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Leader-ryhmät neuvovat ja aktivoivat toimijoita kehittämään omaa paikkakuntaansa maaseudun kehittämisvaroin. Leader-ryhmät ovat kaikille avoimia paikallisia kehittämisyhdistyksiä, jotka toimivat lähellä hakijoita. Leader-rahoitustukihakemuksia käsittelevät paikallisista ihmisistä muodostuvat Leader-ryhmien hallitukset. 

Varsinais-Suomessa on viisi Leader-ryhmää: Turun seudulla toimiva Varsin Hyvä, saaristossa toimiva I samma båt – Samassa veneessä, Loimaan seudulla toimiva Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit, Vakka-Suomessa ja Satakunnan puolella toimiva Ravakka sekä Salon seudulla ja Uudellamaalla toimiva Ykkösakseli. Ryhmät rahoittavat monipuolisesti elinkeinojen, palvelujen ja kylien kehittämistä omilla maaseutualueillaan. 

Leader-tukea voi hakea jatkuvasti. Siirtymäkauden 2021–2022 hankkeiden tulee valmistua vuoden 2024 loppuun mennessä. Leader-ryhmien lisäksi myös Ely-keskukset myöntävät tukea maaseudun kehittämiseen.

Jaa juttu somessa!