Avoimet Kylät juhlisti 100-vuotiasta Suomea

Jaa juttu somessa!

Kesäkuun 10. päivä kylät ympäri Suomen toivottivat vierailijat tervetulleiksi Avoimet Kylät -päivänä. Juhlinnan lisäksi tapahtumalla lisättiin kylätoiminnan näkyvyyttä, markkinoitiin kyliä vierailu- ja asuinpaikkana ja kannustettiin asukkaita tutustumaan lähikyliin. Avoimet Kylät –päivä järjestettiin valtakunnallisesti jo kolmatta kertaa ja mukana oli ennätyksellisesti yli 700 kylää. Myös Varsinais-Suomessa tehtiin uusi ennätys, kun 55 kylää osallistui päivään.

–  Avoimet Kylät oli osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Juhlavuoden kantava teema ”Yhdessä” istuukin kylätoimintaan loistavasti. Kuten moni asia kylillä, myös Avoimet Kylät -päivä toteutetaan yhteistyössä. Monipuolisten tapahtumien järjestelyistä ja ohjelmista vastaavat kylien aktiiviset ihmiset, yhdistykset, yritykset ja toimijat yhdessä, Varsinais-Suomen kylät ry:ssä tapahtumaa koordinoinut Eija Eloranta kertoo.

Kunnostetun Kiskon Järvelän kylätalon avajaiset vietettiin Avoimet Kylät -päivänä. Kuva: Anssi Ketonen, haloomaaseutu.fi

Päivän ohjelma nosti esiin kylien monipuolista tarjontaa ja merkitystä maaseudun elinvoimalle. Kylien toimijat esimerkiksi tuottavat kulttuuria, edistävät kyläläisten ja vapaa-ajan asukkaiden hyvinvointia, tarjoavat harraste- ja vapaa-ajan mahdollisuuksia, kunnostavat ja ylläpitävät harraste- ja kokoontumistiloja, hoitavat maisemaa ja tarjoavat puitteita maaseudun yritystoiminnalle ja matkailulle.

Salon Kurajoella päivän ohjelmassa oli hyväntekeväisyyshuutokauppa.

– Mukavasti kertyi hyväntekeväisyyspottiin euroja. Lahjoituskohteena meillä on seurakunnan vähävaraiset perheet, kertoo Sari Vesalainen Perttelin Pohjoisesta Pienviljelijäyhdistyksestä.

Kylien aktiivisen toiminnan taustalta löytyy lukematon määrä talkootunteja ja vapaaehtoistyötä, mutta kylillä osataan hyödyntää hyvin myös esimerkiksi Leader-rahoitusta. Avoimet Kylät -päivänä Kemiönsaarella vietettiin uuden, Leader-rahoitusta saaneen Kalkholmenin esityslavan avajaisia. Yläneellä Paimenenmäen kylätalolla taas tarjoiltiin keittolounasta. Talon ovet kelpasikin pitää avoinna, sillä takana oli juuri valmistunut Leader-rahoitteinen remontti, jolla parannettiin talon lämmitystä. Rymättylän Röölän Silli ja uussi perunoi -tapahtuma houkutteli satamaan satoja kävijöitä. Röölän aluetta on kehitetty aktiivisesti ja sinne on valmistunut kyläsuunnitelma hankeyhteistyön turvin.

–  Avoimet Kylät -tapahtuma oli taas yksi hyvä osoitus siitä, että Röölässä mennään nyt kovaa vauhtia eteenpäin. Kylällä on vahvaa potentiaalia kehittyä saariston vetovoimaiseksi matkailukohteeksi, Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkoranta kertoo.

Kaikkien mukana olleiden kylien ohjelmaan voi tutustua: www.avoimetkylat.fi
Ensi vuonna Avoimet Kylät -päivä järjestetään jälleen, jo tuttuun tapaan kesäkuun toisena lauantaina 9.6.2018.

Yhteysalus Isla toi Tutusta täyden lastin kävijöitä Röölän Avoimet Kylät -päivään. Kuva: Tauno Linkoranta.

Teksti: Varsinais-Suomen kylät ry.

Jaa juttu somessa!