Raviharrastuksen voi aloittaa nuorena — Ponipowerii-hankkeessa ravataan harjat hulmuten

Jaa juttu somessa!

 

Ravinuorisotoiminta ei todennäköisesti ole se kaikkein tunnetuin hevosharrastus. Eikä ihme. Ohjattua raviharrastustoimintaa ei ole Varsinais-Suomesta löytynyt ennen Ponipowerii!-hanketta. Varsinais-Suomen Hevosjalostusliiton viime vuonna käynnistämä, ja Leader Varsin Hyvän rahoittama, hanke tuo ponit ja poniravit harrastajien tietoisuuteen. Usein ongelmalliseksi koetaan se, että ravitoiminta mielletään vain ammattilaisten lajiksi. Totuus on kuitenkin toisenlainen, sanoo hankekoordinaattori Riikka Mustonen.

— Jos toukokuisena perjantaina Metsämäen raviradan alueella viihtyy reilut 200 lasta tutustumassa poneihin, hevosiin, kengittämiseen ja raveihin, niin kiinnostusta raviharrastustoiminnalle tuntuisi olevan. Toistamiseen Ponipowerii!-hankkeessa järjestetty alakoululaisten hevospäivä on vuoden sisällä koonnut yli 600 koululaista tutustumaan ravien ja poniharrastamisen maailmaan. Ruohonjuuritason toimintaa, jonka palaute on ollut erittäin positiivista. Muun muassa tällaisten tutustumispäivien kautta, samoin kuin monenlaisten maakunnassa järjestettyjen esittelytilaisuuksien siivittämänä, hankkeen ponistarttiryhmiin on tullut mukaan tulevaisuuden raviohjastajia, kuten myös Keppari- eli keppihevoskerhoonkin. Ainoa alueella sijaitseva kaikille avoin poniharrastuspaikka löytyy Ruskolta, hankkeessakin mukana olevan Maret Ehrlundin ponikoulu.

—  Yllättävää on ollut se, että useille peruskoulujen opettajillekin Metsämäen ravirata on uusi tuttavuus. Jos on hevosista kiinnostunut niin lähes automaattisesti tällainen harrastaja suuntaa kulkunsa ratsastustallille. Alueeltamme puuttuu organisoitu poni- ja raviharrastuspaikka, Mustonen harmittelee. Nyt Ponipowerin myötä tavoitellaan nuorisoa ja tehdään tällaista harrastusmahdollisuutta tutuksi.

 

Teksti ja kuva Maarit Hatakka

 

Jaa juttu somessa!