Café-restaurang Köpmans paletas smakar sommar

Jaa juttu somessa!

 

Café-restaurangen Köpmans som finns i Nagu kyrkby lanserade sommaren 2019 sina Påps & Skål –paletas, som är parfait som liknar glass. De alkoholfria påpsen är ett hälsosammare alternativ till fryst saft, och skålarna som innehåller alkohol är ett friskare alternativ till en traditionell drink.

Påps & Skål-frysdelikatesserna från Nagu lanserades på Glass- och chokladkarnevalen i Helsingfors år 2019. Nuförtiden får man dem redan i många caféer, restauranger och K-affärer och naturligtvis i Nagu centrum – på Köpmans, där idén föddes.

– Först gjorde vi kallpressade safter som höll sig i en vecka. Vi funderade på hur man kunde göra dem hållbarare och kom på nedfrysningen, berättar Riitta Talvitie.

– Vi hade stött på paletas redan tidigare i Stockholm och kom på att det kunde vara vår grej, fortsätter Henri Talvitie.

Paleta är ursprungligen en mexikansk parfait. Talvities har gjort en version som passar finsk smakmiljö. De alkoholfria versionerna blir hälsosamma delikatesser utan tillsatt vatten eller socker. De som innehåller alkohol åter har tänkts som alternativ till traditionella drinkar under heta sommardagar. Parets idé övertygade till sist också dem som vaktar landsbygdsfondens kassakista.

Leader i samma båt – Samassa veneessä gav finansiering för investeringarna det vill säga kylmaskinerna, och NTM-centralen gav till utvecklingsprojektet, byggandet av varumärke. Nu har vi en webbplats som tål också internationell jämförelse och ett varumärke som är visuellt slående, säger Henri Talvitie.

Köpmans kombinerar matrestaurang och café med bed & breakfast. Delikatesserna som man tillreder i eget kök bygger så mycket som möjligt på skärgårdens råvaror.

Sex smaker

Nu säljs paletas i sex smaker. Alkoholfria är Ananas-Kiiwi, Jordgubbs-Cantaloupe-Mynta och Mango-Passionsfrukt-Choklad. Paletas med alkohol är Jordgubbs-Mojito, Pina Colada med hallon och Choklad Caffe, som innehåller Baileys kaffe och choklad.

Vanligen har matbordet på Köpmans som också har inkvartering bjudit på den egna trädgårdens håvor, men produktionsmängderna för Påps & Skål är så stora att man köper råvarorna utifrån – men så nära som möjligt.

Bild av Mango-Passionfrukt-Choklad.

Samarbete utvecklar skärgården

Sommarens säsong är redan förbi i Nagu. I år hade man rekordmycket besökare, för Nagu har just fått en ny gästhamn och också i övrigt har turismen i närområdena ökat i år. Ännu i september kommer det resenärer under veckosluten så länge Skärgårdens ringväg är öppen. Sedan blir det stilla.

Köpmans inkvartering är ändå öppen året runt. På beställning kan man också öppna restaurangen.

– Det är alltid full rulle här på sommaren och i år kom det tiotals förfrågningar om övernattning varje dag. Alla platser var fullsatta! Vi hoppas kunna utvidga inkvarteringen. Vi har redan talat med en arkitekt men det skulle vara en rätt stor kraftansträngning. Säsongen är så kort att det är svårt att göra stora investeringar, bedömer Talvities.

De tycker själva att skärgården gott och väl kunde betjäna resenärer också under vintern.

– Det skulle kräva samarbete mellan alla aktörer. Om nu någon kommer hit för att övernatta på vintern så är ingenting öppet. Om restaurangerna vore öppna kunde det också komma besökare. Nu är det mest arbetslag som vi inkvarterar, människor som bygger sommarstugor för nästa säsong, fortsätter de.

Talvities bor själva året om i Nagu med sina två barn och trivs fint. a två barn och trivs fint.

– Det här är ju en strålande plats också på vintern, lugn och vacker. Det saknas bara lite bättre nätförbindelser, summerar Henri Talvitie.

Café-restaurang Köpmans trädgård erbjuder en stämningsfull miljö intill Nagu gästhamn.

 

Text: Janica Vilen

Översättning: Mathias Luther

 

Jaa juttu somessa!