Kokkauskurssilla puhutaan englantia ja opitaan vierasta kulttuuria

Jaa juttu somessa!

 

Kokkaushankkeen koordinaattori Ilze Liepina-Naula on asunut useissa eri maissa ennen Suomeen muuttamista.

Loimaan evankelisen kansanopiston käytävillä on vuoden mittaan tuoksunut kansainvälinen ruoka.  Tuoksun takana ovat olleet paikalliset ruuasta ja kulttuurista innostuneet loimaalaiset asukkaat. Opistolla pidetään vielä kaksi tapaamista Maukas englanti -kokkauskurssin puitteissa.

Kokkaamisen ideana on paikallisten asukkaiden englannin kielen taidon kehittyminen ruuanlaiton parissa. Kurssilla kokkailtavat reseptit tulevat aina eri maista. Teemamaat valikoituvat alueelle muuttaneiden ihmisten mukaan. Ruuanlaiton ohessa kuullaan musiikkia kyseisestä maasta, jotta kurssilaiset pääsevät oikeaan tunnelmaan.

Kurssilla opitaan ymmärtämään eri kulttuureja

Ruuanlaiton lopuksi kuullaan esitelmä kyseisestä maasta Suomeen muuttaneelta ihmiseltä. Englanninkielen lisäksi kokkauksen ohessa tutustutaan toisiin kurssilaisiin, uuteen kulttuuriin ja erilaisiin keittiöihin. Yleensä maahanmuuttajia sopeutetaan suomalaiseen kulttuuriin, mutta kokkauskurssin ajatus on täysin päinvastainen. Kurssilla paikalliset oppivat ymmärtämään muualta muuttaneiden kulttuuria ja perinteitä.

Englanninkielisen kokkauskurssin äiti on Latviasta Loimaalle kaksi vuotta sitten muuttanut Ilze Liepina-Naula. Ilze toimii Maukas englanti -hankkeen koordinaattorina. Hän on asunut useissa eri maissa miehensä liikkuvan työn vuoksi.  Ilzen mielestä maahanmuuttajien sopeutumista auttaisi, jos paikalliset puhuisivat rohkeasti englantia uusille asukkaille.

Hankkeen tavoitteena on rohkaista ihmisiä puhumaan, sillä suurin osa suomalaisista ymmärtää englantia. Kielitaidon ei tarvitse olla täydellistä, vaan uskallus kommunikointiin englanniksi usein riittää, Ilze Liepina-Naula kertoo.

Kokkauskurssilla opetellaan eri keittiöiden ja maiden yksinkertaisia perusreseptejä. Kaikki reseptit kootaan lopuksi yhteen ja niistä tehdään keittokirja.

Vuoden loppuun kestävän Maukas englanti -hankkeen rahoittajana toimii Leader-ryhmä Jokivarsikumppanit. Rahoitus on Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.

Kokkauskurssille on vielä mahdollista osallistua, sillä jäljellä ovat 23. marraskuuta ja 14. joulukuuta järjestettävät osuudet. Lisätietoja löydät hankkeen Facebook-sivuilta.

 

Teksti ja kuvat: Anssi Ketonen, haloomaaseutu.fi

 

 

 

 

Jaa juttu somessa!