Haloo maaseudun vinkit Instagramin käyttöön – katso tallenne tai lue artikkeli!

Jaa juttu somessa!

 

Haloo maaseudun 19.1.2022 pidetyssä viestintäkoulutuksessa annettiin vinkkejä Instagramin käyttöön. Tähän artikkeliin on koottu pääpiirteittäin samat vinkit tekstimuodossa. Ota siis Instagram haltuun lukemalla tai katsomalla video artikkelin lopusta. 

Instagram on avattu vuonna 2010 ja nyt sitä käyttää jo lähes puolet 15–74-vuotiaista suomalaisista. Koronan myötä suomalaisten sosiaalisen median käyttö on kasvanut entisestään ja tällä hetkellä Instagram on some-kanavista se, joka kasvaa kaikkein nopeimmin. Yrityksille, yhdistyksille ja muille organisaatioille Instagram on otollinen paikka viestiä omasta toiminnasta ja vahvistaa brändin tunnettuutta, sillä jopa 40 % Instagramin käyttäjistä kertoo käyttävänsä Instagramia seuratakseen brändejä ja yrityksiä. Brändiviestintää ei siis koeta Instagramissa häiritseväksi, vaan jopa toivotuksi. Lisää suomalaisten sosiaalisen median käytöstä pääset lukemaan Innowisen sivuilta.

Instgram on alun perin mobiilisovellus ja mobiiliversiossa on edelleen parhaat ja kattavimmat ominaisuudet. Maksuttoman sovelluksen voi ladata omasta sovelluskaupasta. Instagramia voi kuitenkin käyttää myös tietokoneella. Selainversio löytyy osoitteesta instagram.com. Käyttömahdollisuudet vaihtelevat selaimesta riippuen, mutta pääosin selaimen kautta pystyy tällä hetkellä tekemään vain syötejulkaisuja, eli lataamaan kuvia ja videoita omaan Instagramiin. Joihinkin uusimpiin koneisiin on saatavilla myös maksuttomia Instagram-sovelluksia ja lisäksi tarjolla on maksullinen GRIDS-sovellus, jonka voi ladata osoitteesta gridsapp.net. Lisäksi Instagramia pystyy rajoitetusti käyttämään myös Facebookin kautta Business Suitella. Sitä kautta pystyy esimerkiksi ajastamaan julkaisuja ja mainostamaan. 

Oletko uusi käyttäjä?

Jos olet vasta perustamassa Instagram-tiliä, kannattaa miettiä, millä nimellä ihmiset etsivät sinua ja valita käyttäjänimi sen mukaan. Jos viestit organisaation nimissä, kannattaa profiilikuvaksi valita virallinen logo, jonka ihmiset tuntevat. Profiilisi esittelytekstissä voit esitellä organisaatiosi lyhyesti ja lisätä mukaan verkkosivusi osoitteen. 

Seuraavaksi sinua pyydetään valitsemaan, haluatko tilistäsi yksityisen vai julkisen. Jos perustat yksityisen tilin, ihmiset joutuvat pyytämään lupaasi tilin seuraamiseen, eikä näkyvyys ole yhtä hyvä. Organisaatioille suositellaan siksi aina julkista tiliä. Toiseksi pitää valita henkilötilin ja yritystilin välillä. Jos luot heti yritystilin, saat käyttöösi enemmän analytiikkaa ja toimintamahdollisuuksia. Esimerkiksi kaupan pystyy perustamaan vain yritystilin kautta. 

Kun olet luonut tilin, kannattaa seurata mahdollisimman monia tilejä. Aina, kun seuraat uutta tiliä, sen omistaja huomaa, että olet tullut mukaan Instagramiin ja saattaa seurata sinua takaisin. Maaseudun kehittäjien kannattaa seurata ainakin seuraavia tilejä:

 • @haloomaaseutu
 • @maaseutufi
 • @maaseutupolitiikka
 • @mmm.fi
 • @maaparlamentti
 • @leaderravakka
 • @ykkosakseli
 • @varsinhyva
 • @sameboatlag
 • @mtk.varsinais.suomi
 • @suomenkylat

Hyviä vinkkejä Instgramin uusista ominaisuuksista esitellään tilillä @instagramforbusiness

Kuvien julkaisu

Julkaistavan kuvan voi ottaa Instgramin kautta painamalla kamera-ikonia, mutta sen voi ladata myös omasta galleriasta. Näin pystyt hyödyntämään esimerkiksi järjestelmäkameralla otettuja kuvia. Jos haluat samaan julkaisuun useamman kuvan, voit tehdä kuvakarusellin, johon mahtuu korkeintaan 10 kuvaa. 

Instagramin suosima kuvasuhde on neliö, mutta voit vaihtaa kuvasuhteen vaaka- tai pystykuvaksi. Puhelimella skaalaus on liukuva. 

Seuraavaksi pääset lisäämään kuvaasi suodattimia eli filttereitä. Filttereiden suosio on viime vuosina vähentynyt, mutta voi auttaa esimerkiksi yhtenäisen ilmeen luomisessa, jos haluaa, että kuvasi ovat harmoniassa keskenään. Muokkausmahdollisuuksia on Instagramissa lähes yhtä paljon kuvankäsittelyohjelmissa. Voit esimerkiksi suoristaa kuvaa, säätää kirkkautta, kontrastia ja värimäärää, tehdä vinjetin tai sumentaa osan kuvasta.

Vaikka Instagramin käyttö perustuu kuviin, myös kuvatekstin muotoiluun kannattaa kiinnittää huomiota.  Esikatselussa kuvatekstistä näkyy vain muutama rivi. Jos kirjoittaa pidemmän tekstin, kannattaa siis panostaa ensimmäisiin sanoihin! Pitkiin teksteihin kannattaa lisätä rivivälit. Puhelimella rivinvaihdon ja erikoismerkit saa käyttöön 123-näppäimen kautta. Kuvatekstissä voi hyödyntää myös emojeja. 

Instagramissa myös tunnisteiden käyttö on tärkeää! Lisää loppuun esimerkiksi oman brändisi hashtagit tai sisältöön liittyvät hashtagit. Tunnisteissa ei voi olla välimerkkejä tai välilyöntejä. Tunnisteiden kautta sosiaalisessa mediassa voi myös seurata valitsemiaan aiheita. Käy katsomassa esimerkiksi tunnisteet:

 • #maaseutu 
 • #leadersuomi
 • #maapuhuu

Tunnisteiden lisäksi voit nimetä kuvatekstiin asiaan liittyviä tilejä, jotta ne huomaavat julkaisusi. Jos merkitset tilin kuvaan, julkaisu on helppo jakaa eteenpäin. Myös sijainnin pystyy merkitsemään kuvaan, jolloin kuvasi löytyy sijainnin perusteella haettaessa. 

Jos haluat julkaisustasi saavutettavan, voit lisätä vielä vaihtoehtoisen tekstin lisäasetuksista. 

Videot valtaavat alaa

Videoiden avulla on helppo saada sosiaalisessa mediassa ihmisten huomio ja herättää luottamus nopeasti.  Instagramissa on nyt aiempaa helpompaa julkaista videoita. Aikaisempi IGTV on poistunut käytöstä ja nykyisin kaikki videot voi ladata suoraan syötteeseen. Instagram-videoiden maksimipituus on tunti, mutta kannattaa suosia lyhyitä videoita. Esimerkiksi Youtubeen ihmiset menevät katsellakseen videoita, mutta Instagramissa on totuttu selaamaan paljon sisältöä lyhyessä ajassa.

Insta-videon kuvasuhde voi olla neliö, vaaka tai pysty. Vaakavideon kuvasuhde on 1,91:1 ja pystyvideon korkeintaan 9:16. Kannattaa siis suunnitella videot niin, ettei mitään oleellista rajaudu kuvasta ulos. 

Suurin osa ihmisistä selaa Instagramia ilman ääniä, joten videot kannattaa aina tekstittää. 

Videon kansikuvan voi valita videolta mistä tahansa kohtaa. Kansikuvan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä sen perusteella videoosi tartutaan. Muokkausominaisuuksista pääsee leikkaamaan videota ja lisäämään vaikka suodattimia. Tunnisteita ja merkintöjä kannattaa käyttää samalla tavalla kuin kuvissa. 

Tarinat tavoittavat jo 250 miljoonaa katselua päivässä 

Instagramin etusivun yläreunassa näkyvät tarinat lanseerattiin vuonna 2016 ja nykyään ne ovat jo todella suosittuja. Tarinat ovat lyhyitä pystymuotoisia videoita, jotka ovat nähtävillä 24 tuntia. Sen jälkeen ne jäävät arkistoosi, josta voit julkaista niitä uudelleen tai lisätä niitä vaikka profiilisi kohokohtiin. 

Yksi tarina kestää korkeintaan 15 sekuntia. Tarinoihin voi kuitenkin ladata pidemmänkin videon, jolloin se pilkkoutuu automaattisesti 15 sekunnin pätkiin. 

Tarinoiden hauskuus on niihin lisättävät tarrat, giffit, kyselyt, tekstit, piirrokset, boomerangit ja erikoistehosteet, kuten lumisade tai tähtitaivas. Tarinoita tehdessä saa siis päästää luovuutensa valloilleen! 

Tarinoista ei voi tykätä eikä niitä voi kommentoida muuten kuin yksityisviestillä. Silti tarinoissa on paljon helpompi saada aikaan vuorovaikutusta kuin syötejulkaisuissa. Nykyisin tarinoiden kautta pystyy jakamaan myös linkkejä!

Moni suunnittelee syötejulkaisunsa tarkoin ja julkaisee siellä vain ammattimaisia kuvia. Sen sijaan 24 tuntia näkyvissä olevat tarinat ovat usein rentoja, kotikutoisia, huumoripitoisia ja päästävät näkemään asioita kulissien taakse. Tarinoissakin on kuitenkin mahdollista noudattaa oman brändin visuaalista ohjeistusta. Kuvan päälle saa lisättyä oman logon ja logosta voi napata pipetillä värin tekstiä varten.

Syötejulkaisujakin voi nostaa tarinoihin painamalla kuvan alla olevasta paperilennokista. Ja vastaavasti tarinan pääsee jakamaan syötteeseen arkiston kautta. 

Keloja katsellaan algoritmin avulla

Kelat eli Reelsit tulivat Instagramiin vuonna 2020 ja toivat samalla nuorison suosimien Tiktokin ja Snapchatin parhaat puolet Instagram-käyttäjien iloksi. Kelat ovat alle minuutin mittaisia videoita, joissa korostuu huumori, taiteellisuus, luonto, eläimet, elämykset ja hämmästyksen aiheet. Siksi maaseudulla olisikin keloihin paljon annettavaa!

Syötejulkaisut ja tarinat näkyvät vain omille seuraajille, mutta kelat näkyvät kaikille. Instagramin algoritmi seuraa ihmisten käyttäytymistä ja osaa nostaa katseltavaksi juuri sellaisia keloja, jotka ihmisiä kiinnostavat. Siksi esimerkiksi tuhannella seuraajalla saa usein satakunta näyttöä tarinoiden puolella, mutta keloissa näyttökerrat kasvavat helposti tuhansiin. 

Kelojen tekemiseen pystyy hyödyntämään Instagramin omaa musiikkikirjastoa ja suurin osa suosituista keloista onkin tehty niin, että videon alkuperäisen äänen tilalla on jokin trendaava biisi. 

Live-lähetys helposti ilman ammattikalustoa

Instagramissa live-lähetyksillä on hyvä näkyvyys. Kun olet livessä, kuvasi nousee kaikkien seuraajiesi tarinoiden kärkeen. Lisäksi he saavat ilmoituksen live-tilaan siirtymisestä, jos ilmoitukset ovat päällä.

Nykyisin Instagramissa voi tehdä jo useamman tunnin live-lähetyksiä. Jos teet lähetystä puhelimella, kannattaa pitää puhelin kiinni laturissa tai varavirtalähteessä. Tietokoneella Insta-liveä voi tehdä esimerkiksi Yellow duckin kautta osoitteessa: yellowduck.tv 

Kun menet tekemään live-lähetystä, voit valita, siirrytkö suoraan live-tilaan vai haluatko harjoitella. Kun painat harjoituksen päälle, pääset kokeilemaan kaikkia live-tilan toimintoja rauhassa. Ennen live-lähetyksen alkua kannattaa vielä mykistää ilmoitukset ja valita livelle sellainen nimi, joka houkuttelee yleisön paikalle.

Suosittuja live-lähetysten muotoja ovat esimerkiksi tapahtuman lähetys livenä, uutisen julkistus, Q&A eli kysy ja vastaa, tutorial ja haastattelu. Insta-liveen voi kutsua toisen henkilön mukaan, jolloin kuvanne näkyvät päällekkäin ja myös haastateltavan seuraajat saavat ilmoituksen lähetyksestä.

Live-lähetyksessä voi myös linkata, jakaa kuvia tai lisätä kuvatehosteita. Jos lähetys onnistuu hyvin, se kannattaa jakaa myös kohokohtiin myöhemmin katsottavaksi tai ladata talteen myöhempää käyttöä varten. 

Vinkkejä sisällöntuotantoon

Kun kyse on yhdistyksen tai organisaation viestinnästä, kannattaa Instagramissa hyödyntää koko porukkaa. Työntekijät voi esitellä joko syötteessä tai tarinoissa, samoin hallituslaiset. Myös omat hankkeet tai projektit sekä tarjolla olevat palvelut kannattaa esitellä. 

Instagramissa voit jakaa vinkkejä ja tärkeää tietoa – tai vaikuttaa mielikuviin! Lisäksi Instagram on hyvä paikka vuorovaikutukselle. Instagramissa voi järjestää myös kyselyjä ja kilpailuja, kunhan noudattaa Instagramin sääntöjä, jotka löydät tämän linkin takaa.

Instagram on hyvä paikka myös markkinoida omalle yleisölle ja mainostaa kohdennetusti uudelle yleisölle.

Julkaisuihin voi hakea inspiraatiota myös valtakunnallisista ja kansainvälisistä teemapäivistä, esimerkiksi:

 • 9.5. Eurooppa-päivä
 • 22.5. luonnon monimuotoisuuden päivä
 • 5.9. yrittäjän päivä
 • 15.10. maaseudun naisten päivä
 • 5.12. vapaaehtoistyön päivä

Sisältöä kannattaa tuottaa säännöllisesti, mutta yhtä tärkeää on seurata aktiivisesti muiden tekemistä. Sosiaalinen media ei toimi post and ghost -periaatteella, vaan aikaa on käytettävä muiden tilien seuraamiseen ja julkaisujen kommentointiin. Huomaa muut, niin sinutkin huomataan!

 

Klikkaa tästä, niin pääset tarkastelemaan esitystä pdf-muodossa.

Jaa juttu somessa!