Egentliga Finlands landsbygdsgala hålls 25.3. Rösta på ditt favoritprojekt!

Jaa juttu somessa!

 

En ny finansieringsperiod inom EU:s jordbrukspolitik har inletts och nu är det dags att fira! Egentliga Finlands NTM-central och Leadergrupperna arrangerar landskapets egna landsbygdsgala, där de mest verkningsfulla projekten från perioden 2014–2022 premieras.

Egentliga Finlands landsbygdsgala firas lördagen den 25 mars klockan 12–16 i på Kavalto gård i Pikis i S:t Karins kommun. Under galan tillkännages de bästa landsbygdsutvecklingsprojekten för åren 2014–2022 i Egentliga Finland. Medan prisen delas ut förtärs en utsökt lunch med närmat och livemusik, som serveras av Kapteeni Vahto och Luntreijarit.

Både landsbygdsutvecklare och de som förverkligat projekten är inbjudna till landsbygdsgalan. Värd för firandet står Masku kommuns näringschef Lauri Hyttinen och Livsmedelsverkets nätverksexpert Ann-Sofie Backgren. Festtalet hålls av Antti Jaatinen, chef för NTM-centralens enhet för landsbygdsservice. Evenemanget är tvåspråkigt.

77,5 miljoner euro för Egentliga Finlands landsbygd

Finland får bidrag för att utveckla sina egna landsbygdsområden ur Europeiska Unionens fond för utveckling av lantbruket. Landsbygdsfondens stöd fördelas enligt det regionala landsbygdsprogrammet och Leadergruppernas lokala utvecklingsstrategier. Under programperioden 2014-2022 användes sammanlagt 77,5 miljoner euro på utvecklandet av landsbygden i Egentliga Finland, fördelat på företagsstöd och allmännyttiga utvecklingsprojekt.

I Egentliga Finland är det NTM-centralen och fem Leadergrupper som beviljar stöd för landsbygdsutveckling: Varsin Hyvä som fungerar i Åbotrakten, I samma båt – Samassa veneessä som fungerar i skärgården, Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit som fungerar i trakten kring Somero och Loimaa, Ravakka som fungerar i Satakunta och i Nystadstrakten och Ykkösakseli som fungerar i Nyland.

Den nya programperioden 2023–2027 har redan inletts men möjligheten att ansöka om stöd öppnas först senare. Man kan dock redan nu planera nya projekt. Projektinstruktörerna arbetar under hela ansökningspausen och hjälper till att förbereda ansökningar.

De mest verkningsfulla projekten premieras

Under landsbygdsgalan delas tio pris ut. NTM-centralen premierar det mest verkningsfulla utvecklingsprojektet och mest verkningsfulla företagsstödet. Leadergrupperna har bland de projekt de stött valt ut landskapets mest verkningsfulla miljöprojekt, motionsprojekt, kulturprojekt, ungdomsprojekt, närmatsprojekt, byaprojekt, internationella projekt samt företagsstöd.

Som socker på bottnen premieras publikens favorit i en öppen omröstning. Tiden för att rösta går ut kl 12 torsdagen den 23 mars.

Läs mer och rösta på ditt favoritprojekt!

Hundbanans motionstrappa i Pargas

Ilmakuva kuntoportaista.• Förverkligat av: Väståbolands företagare
• Stödet beviljade: Leader I samma båt – Samassa veneessä.

Frivilliga byggde en 470 trappstegs konditionstrappa upp på backen av sidosten invid kalkgruvan nära Pargas centrum. Högst upp finns en utsiktsplattform, därifrån man kan beundra kalkgruvan och skärgårdslandskapet liksom konstverket Kvinnan ur berget som rests där uppe. Konditionstrappan har fått speciellt mycket beröm såväl för sin belysning, placering, längd, bredd och den optimala steghöjden. Trappan har också blivit känd för att man alltid hälsar då man möts där. Inom projektet gjordes över 2000 timmar frivilligarbete. Dessutom samlade man in extra finansiering då priset på trävaror steg under projektets gång. Inom projektet samarbetade föreningar, företagare, kommunen och markägare på ett föredömligt sätt.

Trombilandia i Loimaa

Paljon lapsia ja pomppulinnoja liikuntasalissa.

• Förverkligat av: Jankko volleyboll
• Stödet beviljade: Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit

Volleybollföreningarna Jankko volleyboll och Hurrikaani-Loimaa arrangerar med ett par månaders mellanrum roliga motionsdagar för barn i Hirvihovi motionshall. Tummelplatsen som kallas Trombilandia har hoppslott, balansbanor, volleybollnät, trampbilar, air track-mattor med mera! Evenemangen lockar alltid människor i hundratal för att motionera, leka och träffas. Trombilandior har ordnats sedan hösten 2021. År 2022 genomförde Jankko ett Leaderprojekt för att vidareutveckla programmet. Med stöd via Leader skaffade man ett uppblåsbart volleybollnät och två nya hoppslott, som numera är riktiga dragplåster för Trombilandia.

Communityrummet Tuuki i Virmo

Yhteisötila Tuukin keittiö.

• Förverkligat av: Wirmon Martat
• Stödet beviljade: Leader Ravakka

Communityrummet Tuuki som inretts i lokaliteterna som ortens nedlagda institut för hantverk och konstindustri efterlämnade öppnades i oktober 2020. I Tuuki finns ett bra undervisningskök, där man kan ordna till exempel matlagningskurser. I lokaliteterna finns också olika slags symaskiner. I Tuuki kan man läsa tidningar och träffa andra. De gemensamma lokaliteterna och utrustningen där kan användas också av andra föreningar och samfund utan hyra. Kostnaderna för att upprätthålla lokaliteterna täcker Tuukis sponsorföretag. Det gjordes över 1400 timmar frivilligarbete för communityrummet. Av deltagarna var 50 marthor, men också många andra deltog.

Livliga Norra Åbo

Kaksi naista esittelypöydän takana.

• Förverkligat av: Fingerroos stiftelse och St Marie byaförening (Maarian kyläyhdistys)
• Stödet beviljade: Leader Varsin Hyvä

Med projektet Eloisa Pohjois-turku (”Livaktiga norra Åbo”) tog man fram ny verksamhet, nya modeller för frivilligarbete och samlad informationsmodell för bostadsområdena i norra Åbo (Moisio, Övre S:t Marie, Patis, Jäkärlä, Tortinmäki). Avsikten var att stärka känslan av delaktighet och samhörighet bland områdets invånare genom regelbundna veckoaktiviteter, invånarkvällar och olika evenemang och happenings. Verksamheten pågick i alla områdets bostadsområden och riktades till alla årdrar. Projektet koordinerades av Fingerroos-stiftelsen och det förverkligades tillsammans med St Marie byaförening. Projektets centrala plats för S:t Marie byagård (Maarian kylätalo). Projektets samarbetsnätverk var ovanligt brett och det gynnade också hållbar utveckling.

Effektivare husbehovsodling i Salo

Henkilö pitelee porkkananippua kädessään.

• Förverkligat av: ProAgria Länsi-Suomi
• Stödet beviljade: Leader Ykkösakseli

Idéen till att utveckla husbehovsodlingen kom från odlarna själva. Inom projektet spred an information och erfarenheter av husbehovsodling, höll föreläsningar som tangerade ämnet och gjorde gemensamma fröbeställningar. Inom projektet skapade man en hel del information om kompostering, plantskolning och olika växtunderlag, vilken också lades upp på nätet. Dessutom ordnade man rotfruktsveckor då man i Facebook hade livesändningar kring olika rotfrukter. Projektet genomfördes i Salo och blev mycket populärt bland kommunens invånare. Dess Facebookgrupp räknar över 400 medlemmar.

Välmående av vilt

Peura metsässä.

• Förverkligat av: Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi
• Stödet beviljade: Egentliga Finlands NTM-central

Hyvinvointia riistasta – Välmående av vilt var ett tvåspråkigt projekt som överskred landskapsgränserna. Förutom i Egentliga Finland verkade projektet i Nyland, Birkaland, Egentliga Tavastland, Satakunta och Päijänne-Tavastland, d v s inom utbredningsområdet för vitsvanshjort. Det förutspås att stammen av vitsvanshjortar kommer att kraftigt öka under de närmaste tio åren. Inom projektet erbjöd man på båda inhemska språken jaktföreningar och jaktsällskap verktyg att underlätta sökandet av jakttillstånd som till att utveckla försäljningskanaler. Konsumenterna är nu klart intresserade av viltkött, så projektet svarade mot ett aktuellt behov. Inom projektet skrev man också praktiska guider kring ämnet. Projektets samarbetsparters var (Åbo Universitets) Brahea-keskus och Finlands Viltcentral.

Ullman´s Villa i Dalsbruk

Valkoinen kartano.

• Förverkligat av: Wanha Vanilja Oy
• Stödet beviljade: Egentliga Finlands NTM-central

I projektet Kartano 2021 grundades ett nytt boutiquehotell i Dalsbruk. Ullman’s Villa som öppnades sommaren 2022 finns i en slottsliknande herrgårdsbyggnad från 1860-talet som tidigare bland annat fungerat som Wärtsiläs representationslokaler. Hotellet, som är fint beläget på ett backkrön, erbjuder också café- och restaurangtjänster. Gårdens inredning andas historia och erbjuder en avkopplande miljö såväl för nattgäster som för restaurangkunder. Det har också ordnats evenemang i hotellet och projektet har fungerat i nära samarbete med andra som utvecklar turismen i Dalsbruk.

 

På finska:

Varsinais-Suomen maaseutugaala pidetään 25.3. Äänestä suosikkihankettasi!

Jaa juttu somessa!